W naszej szkole już po raz czwarty odbył się konkurs kulinarny. Jednak w tym roku pod nową nazwą, tj. „Cooking Master”.
W konkursie, kilku uczniów wraz z Babciami miała za zadanie przygotować potrawę z wcześniej zgromadzonych składników. Zawodnicy mieli do dyspozycji „polowe” zaplecze kuchenne w postaci płyty indukcyjnej, kuchenek elektrycznych oraz niezbędnych patelni i garnków.
Potrawy oceniało jury, wśród którego nie mogło zabraknąć gwiazdy kulinarnego show, czyli Magdaleny Kessler. Bohaterem tegorocznej imprezy był CHLEB, który jak wiadomo, jest nieodzownym elementem codziennej diety zdrowego człowieka. Dodatkowym elementem uroczystości był konkurs na najsmaczniejsze i najzdrowsze pieczywo domowe, w trakcie którego wszyscy mogli skosztować tego wypieku pod różnymi postaciami.
Nad bezpieczeństwem i poprawnością przygotowywanych potraw czuwali uczniowie z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych wraz z wychowawczynią-panią Małgorzatą Hołda.
Tegoroczny tytuł „Cooking Master” otrzymał Sergiusz Sikorski, który wspólnie z Babcią Marysią, swoimi potrawami podbili serca jury. Serdecznie gratulujemy!!
—
„Chlebek Babuni”
Nasza Babunia chlebek piecze.
Jak smakuje dziś się dowiecie…
Przepis wzięła od swej babki,
miesza mąkę, drożdże, płatki.
Z kukurydzy, owsa i pszenicy,
Jęczmień, żyto też się liczy.
Wszelkich ziaren dosypuje,słonecznika i lnu nie żałuje.
Z żurawiną chleb królewski,
Z orzechami jeszcze lepszy.
Jemy go przez tydzień cały,
dla nas zawsze jest wspaniały!
Autorką wiersza jest babcia Jana Dzieciny-pani Marysia 🙂