„Ukryte źródła cukru”
wtorek, 21.01.2020

Samorząd Uczniowski przygotował na szkolnym korytarzu gablotkę „Ukryte źródła cukru” propagującą zdrowy styl życia. Jest to informacja dla wszystkich ile kalorii znajdziemy w znanych i często kupowanych produktach. Nie zdajemy sobie sprawy, że cukier w dużych ilościach znajduje się nie tylko w słodyczach, deserach i napojach, ale nawet w pozornie zdrowych produktach. Należy go unikać ze względu na ryzyko nadwagi i problemów zdrowotnych. Dlatego pojawił się pomysł, aby przedstawić jaką zawartość cukru można znaleźć w produktach spożywczych chętnie jedzonych przez dzieci. Pod każdym produktem znajduje się ilość cukru w nim zawartego przedstawiona za pomocą kostek cukru. 1 kostka oznacza 3 gramy cukru.

Cukier dodany w żywności jest niebezpieczny:

  • Doprowadził do epidemii otyłości, sprzyja wzrostowi masy ciała.
  • Zwiększa ryzyko insulinooporności i cukrzycy.
  • Zwiększa ryzyko chorób układu krążenia i nadciśnienia.
  • Jest powiązany z zaburzeniami poznawczymi jak demencja i choroba Alzheimera.
  • Wpływa negatywnie na stan jelit i powiązaną z tym odporność.
  • Prowadzi do objadania się i uzależnia.

DSC08239xxx